Witam.
Mam podobny problem - nie moge nosic soczewek a bardzo by mi to ułatwiło zycie
Jak na razie jestem zmuszona chodzic w okularach:(
Próbowałam juz roznych soczewek: J&J, Acuve, niedawno u okulisty dostałam: Asphere zielone jednodniowe i Sphere fioletowe jednodniowe ( tak było napisane na opakowaniu), od wczoraj probuje kolejnych: Cooper Vision Clariti Elite. Byłam badana przez trzech lekarzy, moja wada to - 2,5 na oboje oczu. Kiedy pytałam lekarzy o moje parametry od dwoch usłyszałam : "Aaaa.. nie ma to większego znaczenia"... masakra
Nie wspomne ile kasy juz wydałam
Ze względu na uprawiany sport nadal się nie poddaje w poszukiwaniach.. Proszę o pomoc, może ktoś coś podpowie???
Moje objawy:
Po założeniu soczewek przez pierwsze pol godziny jest ok, nawet ich nie odczuwam, potem się zaczyna: kłucie w oczach, uczucie ciała obcego, pieczenie, im dłużej sa na oczach tym gorzej. Probowałam tez kropli - pomogło na pare minut. Gdy skupiam wzrok bez mrugania wytrzymuje max 5 sekund, potem obraz sie zamazuje, widze jak za mgła. Musze mocno pomrugac aby dolegliwości ustapiły lub potrzć oko. Efekt jest taki, ze bedac w soczewkach musze cały czas mrugać, przymykać na kilka sekund powieki, badz przetrzec oko aby na chwilke dolegliwości ustąpiły.
W zaleznosci od producenta wytrzymywalam w soczewkach raz 3 godz, 6 godz, kiedys 10 godz, ostatni nawet 14 ale cały czas mam dyskomfort
Nadmienie ze w pracy gdzie grzeją kaloryfery jest gorzej, na świeżym powietrzu troche lepiej. Używałam już soczewek jednodniowych i miesięczych, przy miesięcznych jest troche lepiej.
Pytałam lekarza czy jest to zespol suchego oka, powiedział, że nie, stwierdził ze mam zbyt rzadkie lzy i dlatego. Kazał przyjmowac więcej kwasów omega-3. Proszę o pomoc!!