I słusznie. W wizualizacji dla oka lewego przyjęto soczewkę z cylindrem dodatnim 3,5, a nie ujemnym. Maksymalna grubość dla oka lewego będzie dużo większa, ale różnice między indeksem 1,6 i 1,74 rzeczywiście nie będą duże (około 1 mm) i tym mniejsze im mniejsza będzie oprawa, czyli im mniejsza średnica soczewki wystarczy do wykonania okularów. Dla mnie ciekawszym byłoby jak pan funkcjonuje w okularach z takimi soczewkami i jakiej one były konstrukcji.Jednak co mnie bardziej dziwi, to nawet różnica między lewym a prawym nie jest za duża, a przecież różnica w mocach jest bardzo znacząca.
Słuszna uwaga, nie zauważyłem tego braku minusa na pierwszym obrazku.
Ja tez nie zauważyłem braku minusa. Natomiast fakt, że największa grubość soczewki wyszła w osi cylindra od razu zwrócił uwagę, że coś jest źle. Każdy kto zna zasadę konstrukcji soczewek od razu zauważy błąd i to pozwala ostatnim spojrzeniem, tuż przed naciśnięciem guzika, zweryfikować czy kierunek położenia osi cylindra zablokowanej w automacie soczewki jest prawidłowy. Stwierdzenie braku minusa w zapisie był wtórny.Faktycznie... gdzieś wcięło "-" Dobrze, że inni są bardziej spostrzegawczy
Nie bardzo wiem co to oznacza, ale skoro miał już pan soczewki w indeksie 1,67, to przyzwyczajenie do kiepskiego materiału ma pan już za sobą i teraz powinno być łatwiej. .Aktualne okulary mam pozbawione minusa na prawym oku
Na ogół zwykły użytkownik okularów nie kupuje kaset z soczewkami próbnymi, więc raczej jest pan optykiem lub osobą mającą bezpośredni kontakt z optykiem. Wszystkie informacje, o które pan pyta, powinny więc być panu dostępne „ z pierwszej ręki”. Oczywiście opis wrażeń z użytkowania nowych okularów będzie bardzo interesujący zarówno dla mnie jak i dla wszystkich odwiedzających to forum.2. Na temat soczewek fakijnych napisałem kilka słów w innym miejscu na tym forum.Teraz mam swoją kasetę probierczą i oprawę probierczą
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości
1990-2024 • • • • OPTOMETRYSTA.pl • • • • { optyk optometrysta badanie wzroku Rybnik okulary gabinet }