Rafu75 pisze:Z calym szacunkiem,ale dlaczego sprzedawca ma uznac ta reklamacje?Ewidentnie widac,ze zaudznik,flex jest ulamany.To nie jest wina producenta tylko uzytkownika.Jezeli ktos kupi nowy samochod z salonu i w tym samym dniu wpadnie do rowu z wlasnej winy to tez ma skladac reklamacje,ze karoseria sie pogiela?Dlaczego optyk ma ponosic koszta uszkodzenia zausznika z nieswojej winy?Bo przeciez ktos za to ponosi za to odpowiedzialnosc.Przykro mi,ze tak sie stalo i doszlo do uszkodzenia okularow jednak trzeba to przyjac na "klate" i uznac swoja wine.Zapytac sprzedawce i zakupic za swoje pieniazki nowy zausznik.Zycze w przyszlosci mniej takich zdarzen.
Z całym szacunkiem Panie ekspercie ....
1. Sprzedawca powinien uznać reklamację ze względu na fakt, iż w okresie gwarancyjnym produkt uległ uszkodzeniu.
2. To, że pęknięciu uległ zawias nie oznacza, że jest to wynikiem siłowania się klienta z okularami - bo to jedynie domysł a uszkodzenie jest faktem - bez śladów użycia siły.
3. Skoro już przywołano przykład samochodu - nowy samochód podobnie do przedmiotowych okularów winien być naprawiony na koszt producenta w przypadku kiedy pęknięciu bądź złamaniu uległ by element np. zawieszenia
w warunkach drogowego użytkowania a nie wypadku - wszak klient proszący o poradę nie pisze, że okulary uległy uszkodzeniu w wyniku upadku, wypadku czy innego "siłowego" przypadku tak więc użyte przez Pana "eksperta" porównanie jest delikatnie to ujmując kompletnie nietrafione.
A tak na marginesie - przedstawił Pan typową dla dzisiejszej gospodarki rynkowej postawę - sprzedałem więc zarobiłem a klient po wyłożeniu pieniędzy już przestaje być klientem wszak obsługa po-sprzedażowa to mit w naszym kraju ....
Wymienione w poście uszkodzenie może być wynikiem wady materiałowej - warto o tym pamiętać - zresztą to dość częsta przypadłość dzisiejszych produktów. Niestety najłatwiej winę przypisać klientowi.
Porada dla Klientów - w takich przypadkach warto korzystać z prawa rękojmi - ta jest mniej przyjazna nieuczciwym sprzedawcom.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w dochodzeniu własnych praw.