ODPOWIEDZ Posty: 1 Strona 1 z 1
Oś cylindra
  • marlenakk

Oś cylindra

autor: marlenakk » 01 lipca 2024, 12:06

Dzień dobry! Badałam ostatnio wzrok w salonie optycznym. Aktualnie noszę soczewki o podanych parametrach:
    OP:
    -4,75 cyl. -0,75 oś: 180
    OL:
    -3,75 cyl. -0,75 oś: 175
    Moje poprzednie badanie wzroku było ponad 3 lata temu. Obecne badanie wykazało, że mój wzrok nie uległ większej zmianie, zmieniła się jedynie oś cylindra na prawym oku na 180. Czy w ogóle możliwa jest zmiana osi? I czy taka wartość znacznie wpływa na jakość widzenia? Dodam, że w aktualnych okularach widzę dosłownie minimalnie gorzej, ale myślę, że to kwestia zarysowanych szkieł. Chciałabym wymienić okulary całkowicie, ponieważ obecne oprawki jak i soczewki są już dosyć zużyte ze względu na długość użytkowania. Zastanawiam się jednak, czy użyć obecnej nowej recepty, czy poprzedniej ze względu na to, że nie różnią się one znacznie. Mam pewne obawy co do tego badania, że mogło ono zostać wykonane nie do końca dokładnie, a nie mam już teraz czasu na ponowną wizytę np. u okulisty w celu dokładniejszego badania, ze względu na długi wyjazd w najbliższym czasie. Dlatego prosiłabym o rozwianie moich wątpliwości i doradzenie, co w takiej sytuacji powinnam zrobić :)
ODPOWIEDZ Posty: 1 Strona 1 z 1