ODPOWIEDZ Posty: 1 Strona 1 z 1
Zmiany w mocy cylindrów i w osiach
  • Aleksandra PR

Zmiany w mocy cylindrów i w osiach

autor: Aleksandra PR » 30 listopada 2024, 18:59

Dzień dobry,

Czy są możliwe zmiany w cylindrach przy astygmatyzmie oraz w osiach? Jestem w trakcie robienia nowych okularów i to co mnie zastanawia to właśnie różne parametry:

2013r. Salon optyczny, zrobione okulary

OP: -0.75, oś 180 stopni
    OL: -0.5, oś 180 stopni

2022r. Medicover, kontrola

OP: -0.25, oś 10 stopni
    OL: -0.25, oś 15 stopni

2023r. Salon optyczny, zrobione okulary

OP: -0.25, oś 180 stopni
    OL: -0.25, oś 10 stopni

2024r. Medicover, kontrola

OP: -0.25, oś 10 stopni
    OL: -0.25, oś 15 stopni

2024r. Salon optyczny, robione okulary

OP: -0.5, oś 5 stopni
    OL: cylindru brak

O ile moce cylindrów są małe i rozumiem, że te zmiany o ćwiartkę mogą byc możliwe w zależności od miejsca wykonywania badania, o tyle zmiany w osiach mnie zastanawiają.
    Jako, że obecnie mam cylinder mieć tylko w prawym oku to myślę nad jego parametrami.
    Czy to jest ok, że dwa razy miałam okulary z osią cylindra 180 stopni, a teraz mam mieć z osią 5 stopni (biorąc pod uwagę, że w Medicover wartość wychodziła 10 stopni)?
    Dodam, że nigdy nie czułam żadnego dyskomfortu przy tych dwóch parach okularów, a osie też się różniły. Jedyne co w tych pierwszych okularach w 2013 roku miałam czasami bóle głowy i trudność z przyzwyczajeniem oka (gdy zmieniałam soczewki kontaktowe na okulary) co zapewne wynikało z mocy cylindrów, których w soczewkach kontaktowych nie było.
ODPOWIEDZ Posty: 1 Strona 1 z 1