ODPOWIEDZ Posty: 5 Strona 1 z 1
Podwójne widzenie
  • retsef
    Forumowicz
    Forumowicz

Podwójne widzenie

autor: retsef » 05 kwietnia 2008, 23:00

Czy kto? wie czym mo?e by? spowodowane podw??jne widzenie jednym okiem? Wybieram si? do optyka w tygodniu, ale chcia?bym wcze?niej wiedzie? co? wi?cej. Ma kto? pomysly? Czy to prosta wada oka, kt??r? mo?na korygowa? okularami czy te? co? powa?niejszego? Z drugim okiem jest wszystko w porz?dku, podw??jnie widz? tylko gdy zas?onie to zdrowe oko.
    Ostatnio zmieniony 26 lutego 2009, 19:00 przez retsef, łącznie zmieniany 1 raz.
    -----------------
  • ala
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: ala » 05 kwietnia 2008, 23:38

a nie miales urazu oka kiedykolwiek? i jak z poziomem cukru u Ciebie? nie masz cukrzycy? czasem tak sie dzieje wlasnie wtedy.
    jezeli nic z tych rzeczy to prawdopodobnie jest to tylko wada wzroku, ale dobrze zeby sprawdzil to specjalista :)
    pozdr
    Ala
  • retsef
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: retsef » 06 kwietnia 2008, 20:37

Niby jak si? zastanowi? to kiedy? mia?em uraz oka, kto? wsadzi? mi palec w oko. Cukier co jakie? p??? roku sprawdzam i zaraz te? sprawdz? - dziadek ma glukometr i mam swoj? ig?? :)

Do okulisty i tak p??jd?, ale dobrze ?e piszesz upewni? si? z cukrem jakby pyta? optyk to si? przyda. Bardziej martwi?o mnie, ?e mo?e to jaka? odklejaj?ca si? siatk??wka czy co? z takich rzeczy.

Aaa mam nadci?nienie. Kiedy? mia?em bardzo du?e ci?nienie, bola?o mnie nawet to oko, o kt??rym pisze - w?a?ciwie to jak mnie boli oko to wiem, ?e mam du?e ci?nienie, cz?sto jest wtedy to oko tak?e mocno zaczerwienione (a w?a?ciwie by?o bo od roku ju? wysokiego ci?nienia nie mam). Najwy?sze cisnienie jakie zanotowa?em na cisnieniomierzu z pompk? i zwyk?ym wska?nikiem bez elektroniki to 190/150. Kr??tko po tym kupi?em ci?nieniomierz elektroniczny i na nim najwy?sze jakie mia?em to 160/110, mia?em tak?e badania w przychodni tam najwyzsze zanotowane to 150/100 na rt?ciowym - wi?c to nie m??j wymys?. Czasami zastanawiam si? czy samo nadcisnienie mo?e tak?e niszczy? oczy.
    -----------------
  • Awatar użytkownika
    Daisy
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Daisy » 06 kwietnia 2008, 21:23

Dawniej litery te? mi si? rozje?d?a?y i to tylko na jedno oko, widzia?am napisy tak, jakby by?y przesuni?te, podw??jne tyle tylko,?e nie w poziomie, a w pionie, ?miesznie to wygl?da?o, bo zauwa?a?am to tylko wtedy, kiedy zas?oni?am lewe oko, badania wykaza?y,?e to "dziwne" oko wymaga korekcji astygmatyzmu, dosta?am szk?o cylindryczne( cyl 0,75 o? 170) i obraz wr??ci? na swoje miejsce. Tak by?o u mnie, co nie koniecznie musi oznacza?,?e te? masz astygmatyzm.Jestem ciekawa co Tobie powie okulista.
  • retsef
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: retsef » 06 kwietnia 2008, 21:51

No mi te? tekst 'rozje?d?a si?' w pionie gdy zas?oni? jedno oko.
    -----------------
ODPOWIEDZ Posty: 5 Strona 1 z 1